HOH! Hybrid Zero Emission House

Center zelenih tehnologij je v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici in zunanjimi strokovnjaki iz podjetja ADAL d.o.o. razvil idejno zasnovo prostorske razporeditve sistema zelene infrastrukture. Ekipa v sestavi dr. Saše Dobričić, Marca Acrija, Ane Jež in Nike Guzelj je oblikovala koncept nastajajoče stavbe Centra zelenih tehnologij, imenovane HOH!, ki združuje inovativnost, trajnost in funkcionalnost.

Vsebinsko stavba HOH! predvideva co-working prostore, predavalnice in upravne prostore, pretežni del pa je namenjen laboratorijskemu sistemu, ki sega tudi na prosto z namenom spodbujanja inovativnih raziskav ter eksperimentiranja. Prostori so med seboj povezani s prostornimi sprehajalnimi potmi in zelenimi otoki. 

Poseben poudarek je namenjen obnovljivim energetskim sistemom, ki vključujejo klimatske senzorje na strehi, sončno elektrarno, fitodepuracijski bazen, dimnik kot pasivno prezračevanje, itd. 

Horizontalna in vertikalna fasada delujeta kot zelena pljuča stavbe, zagotavljajoč čisto okolje zraka. Sistem zelenega strešnega vrta z integriranimi rastlinjaki omogoča sezonsko delo na prostem in izkoriščanje naravnih virov.

 

Partner:
Evropska prestolnica kulture 2025